29/01/2006

İpeksi Defne (Daphne sericea)

Daphne sericea
Türkçe adları:
  1. tavukçiçeği (Tekin, 2005)
  2. ipeksi defne (Tekin, 2005)

İngilizce adları:

  1. garland flower (Tekin, 2005)

Türkçe kaynaklarda hakkında pek bilgi bulunmayan ve bu nedenle Türkler tarafından çok tanınmadığına inandığım bu defne türü ülkemizin Akdeniz kıyılarında Toroslar ve Amanos dağlarındaki yamaçlarda oldukça yaygın bulunan, güzel görünüşlü bir bitkidir. İtalya'dan başlamak üzere Yunan Adaları, özellikle Girit, Türkiye, Suriye ve Lübnan'ın Akdeniz'e bakan dağ yamaçlarına özgü bir bitkidir. Toros dağ yamaçlarında 200-750 m yüksekliklerde makilikler, kızılçam ormanları altındaki yamaçlarda, taşlık ve kayalık yamaçlarda rastladığım bu bitki, doğal ortamında müthiş bir manzara yaratmaktadır. Bu bitki, Çukurova Üniversitesi Kampüsü'nün Kuzeyinde yer alan ve Seyhan Gölü'ne bakan yamaçlarda, Kampüsün hemen yanı başındaki Süleyman Demirel Kentormanı'nda, Çatalan Barajı kıyılarındaki yamaçlarda (Maltepe Köyü), Mersin'de Erdemli ve Silifke'de Torosların alçak tepeliklerindeki yamaçlarda görülebilir.

Kısmi gölgelik ve güneşli yerleri tercih etmektedir. Bitki çalı şeklinde olup 60-90 cm veya üzerinde boylanabilmektedir. Erken İlkbaharda, Adana ilinde genellikle Ocak ayında, çiçek açan bu bitkinin tomurcukları morumsu, hafif pembemsi leylak renkli çiçekleri vardır. Leylak, limon çiçeği, kekik karışımı hafif ve hoş bir kokusu vardır. Zeytin yapraklarını andıran koyu yeşil yaprakları bulunan bu bitki yapraklarını dökmemektedir. Kültüre alınmamış olan bu bitkinin bahçelerde yetiştirilmeye çalışıldığı görülmektedir. Bu durumda taş ve kayalık kenarları gibi nemini koruyan topraklarda yetiştirilmeli, ancak drenaj sorunu bulunmamalıdır. Ben bu bitkiyi Tanrı'nın Karadeniz'in meşhur orman güllerinin alternatifi olarak Akdenizlilere sunduğunu düşünüyorum.

Ocak ayı ortalarında Kızkalesi'nin 7-8 km Kuzeyinde yer alan Adamkayalar civarındaki taşlık yamaçlarda üzerinde balarıları gördüm. Henüz meyve şekli konusunda bilgim olmamakla birlikte kırmızı, turuncu renkli üzümsü meyveleri olduğunu kaynaklardan öğrenmiş bulunuyorum.

Çekim Bilgisi: Çatalan Barajı kıyıları, Büyükhacılı köyü, Maltepe köyü, Yüreğir, Adana

Kaynaklar:

  1. Tekin, E. (2005). Türkiye'nin en güzel yaban çiçekleri. T. İş Bankası Kültür Yayınları, Bilim Seri 28.

0 yorumlar:

Post a Comment

<< Home